maanantai 31. elokuuta 2009

BALTIC CUP - TALLINNA - 3.PÄIVÄ

Blini ja OldSchoolFreestyle.

Kolmas ja viimeinen päivä.

Aamulla oli havaittavissa syksyn tuntua ilmassa. Maatuuli jatkui, mutta reilusti heikompana kuin lauantaina. Raceboard porukka lähetettiin klo 11 pintaan vesille. "Voi hitto", ajattelin, kun ajoin myötätuulta alas lähtöveneelle. Tuulta ehkä 1-3 m/s. Tämä on just sitä, jota inhoan... Onneksi tätä on tullut treenattua Suomessakin. Eikä ikinä ole päässyt helpolla, josta ovat pitäneet huolta rakkaat kilpakumppanit. Muistin EM-kisoista Latvian Liepajasta, kuinka nämä samat latvialaiset kilpakumppanit pistivät kevyen tuulen lähdöissä tosi kovaa kampoihin ja monelle hävisinkin mm.typerien eväkokeilujen takia.

Sunnuntain rantamaisemat.

Latvialaisilla on heidän oman "pajansa" tekemiä rumia, keveitä ja tosi simppelin näköisiä purjeita, jotka kylläkin toimivat kevyellä tuulella. Purjeet ovat Gunars ROZENBERGSin (LAT-1) käsialaa. Hän suunnittelee ja tekee ne. Vastatuuliosuuksilla purjeet toimivat hyvin. Ei tarvinnut latviaisten paljoa pumpata. Yhteinen tekijä purjeen käyttäjillä oli tiukka ajoasentopaketti jalat yhdessä aika takana ja keskivartalo työnnettynä eteenpäin, ns.vanhan ajan DIV-1 ajoasento. Kaikilla kärjessä olijoilla oli uusi Phantom. Latvialaiset olivat vaan jättäneet takimmaisen kryssilenkin pois...outoa!!!He kylläkin seisovat juuri tämän jalkalenkin kohdalla...pitääpä kokeilla...epäilen suuresti sen toimivuutta, kun alkaa edes vähän tuulla. Jalkalenkistä saa hyvin tukea + siitä saa kammettua lautaa kantilleen. Ehkä kevyellä tuulella ko.lenkki on tiellä...en tiedä!?

Latvialaisten purjeita.

Meidän rataa oli lyhennetty yhteen kierrokseen. Portti ylhäällä (2 valinnaista kryssipoijua), lenssi alas lähtölinjan yläpuolella olevalle poijulle jiipaten ja lyhyt slööri lähtölinjan toisen pää kiertäen (jiipaten) ja viimeinen lyhyt slööri maaliin.

Ratapiirros (tässä täydessä mitassa).

Voitin ensimmäisen lähdön, vaikkakin olin yläpoijulla toisena. Latvialainen teki typerän mokan yläpoijulla valiten kauimmaisen kryssilenkin. Valitsin toisen poijun ja kovalla pumppauksella sivuttaista lenssiä aaltoja ottaen vedin ohi ennen alapoijua. Hiestä märkänä tulin maaliin (shortipuku päällä)ennen Gunarsia.

Startti.

Toinen lähtö back to back. Se oli kuin toisintoa edellisestä startista. Otin paapuurin päästä lähdön, mutta jouduin päästää pari latvialaista ennen radalle pääsyä. Tein typerät ylimääräiset käännökset, jotka veivät ylimääräistä aikaa alle 3 m/s tuulessa. Ylämerkillä vasta kolmas. Pumppaamalla toisen ohi, mutta vaikka sain Gunarsia kiinni paljon, matka loppui kesken. Maalissa 5 sekunttia hänen jälkeen. Ei hyvä!

Rantaan safkatauolle. Alkoi tietty tuulee rantaa lähestyessä ja formulat lähtivät vesille. Klo 15 viimeinen mahdollinen startti...tiukille meni...sillä meidän lähetettiin vesille uudestaan klo 14 jälkeen...pläkään!!! Formulat olivat ajaneet yhden lähdön läpi tosi shiftaavassa tuulessa. Dani kerkesi maaliin 20 min sisällä voittajasta ja sai tuloksen, niinkuin kaikissa lähdöissä. Hyvä juttu, sillä kun ajattelee, että aikuiset saavat ajaa 3 neliötä isommilla purjeilla kuin hän...Dani tuli lopputuloksissa 36. ja oli alle 17-vuotiaiden 2..

Meidät lähetettiin radalle viimeisillä minuuteilla ennen klo 15:a. Otin Gunarsin hallintaani, mutta unohdin toisen latvialaisen, joka oli saanut huonon startin ja kääntynyt heti paapuurille. Seuraavan kerran, kun kohtasimme, oli hän paljon meidän edellä. Tuuli oli kääntynyt lähdön jälkeen niin paljon, että oikea laita veti paremmin. Hän piti johdon maaliin saakka vaikka pumppasin kuin hullu lenssillä. Maalissa eroa 10 sekunttia.

Formulastartti.

No - päivän saalis oli 1., 2. ja 2.. Aikamoinen pumppausurakka takana. Noihin kakkosiin ei voi olla tyytyväinen. Voitin kuitenkin Raceboard luokan, joka oli päätavoite.

Raceboardin kolme parasta.

Latvialaiset ihmettelivät ja kyselivät, että olenko minä Suomen ainut Raceboardkuski...Kerroin, etten ole, mutta Suomessa ei oltu kalenteriin merkitty Baltic Cupissa muita luokkia kuin Formula. Latviassa on kuten Suomessa kilpailukauden aikana 7 rankingkilpailua. Kilpailijoita, jotka kiertävät näitä kisoja aktiivisesti on 20-30.

ENSI VUONNA RACEBOARDIN MM:T OVAT LATVIAN LIEPAJASSA - ajankohtaa en vielä tiedä. Eiköhän kerätä iso porukka kasaan, isompi mitä oli Saksan MM-kisoissa. Viralliset kisa-asut ym./SEPPO!!!


Isä ja poika.


Press Release Baltic Cup Event Estonia Tallin:
http://www.purjelautaliitto.fi/online/news/index.cfm?action=uutinen&doc=uutinen&uutis_id=106&switch=bulletin&handle=0&la=1

Official Event webpages:
http://event.extreme.ee/index.php?id=mainpage

Aallonmurtajalla kilpailijoita.

2 kommenttia:

  1. Tulee kyllä ihan vanhat DDR purjeet mieleen kun noita latvilaisten purjeita katsoo.

    VastaaPoista