sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Kalajoella keliä

Lauantaina olikin sitten Kalajoella keliä. Rannalla ei saanut yhtään mitään kuvaa tuulen voimakkuudesta, koska tuuli tuli rannan suuntaisesti niemenkärjen yli. Kun ranta-altaasta pääsi ulos, tajusi tuulen voimakkuuden.

Lauantain kisakuviot alkoivat rata-ajolla. Reiskat taas ensin starttasi. Timi myöhästyi startista, joten sain ajella aika rauhassa radan läpi. En ollut tyytyväinen kryssivauhtiin puuskaisessa tuulessa. Välillä puuskat olivat niin kovia, että ajaminen oli oikein pakkovääntämistä. Vauhti loppui, kun lauta nousi kovassa puuskassa liian vastaiseen. Sivutuuliosuuksilla mentiin tosi lujaa. Styyran puolen ajossa ei ongelmia, mutta paapuurilla tulikin ongelmia, kun kovassa vauhdissa laudan kärki upposi edellä menevään aaltoon. Tuli uituakin muutamaan otteeseen ja hukkasin ensimmäisessä pulahduksessa uuden Buff-lätsän.

Kahden lähtövoiton jälkeen takaisin rantaan. Maaliintulon jälkeen tajusin kokeilla mastoa poikkeuksellisesti kryssillä ihan edessä ja sehän tuntui toimivan kovissa puuskissa - ei ongelmia ajamisessa eikä vauhtikaan tyssännyt. Sivutuuliosuuksilla taas puomin pitäisi kai olla korkeammalla, jotta saisin painopistettä enemmän pois laudalta ja taakse. Se ehkä estäisi epäsuhtaisessa perunapellossa nokan hautautumisen edellämenevään aaltoon (puhun siis kovan tuulen ajamisesta, jossa slöörillä ajetaan takalenkeistä ja masto ihan takana).

Dani lähti kokeilemaan formulaa 8,8 m2 CodeRedillä. Lähtölinjalle päästyään poika tajusi keliä olevan sen verran paljon, ettei hän selviytyisi 50 kiloisella elopainollaan kovista puuskista, joten hän ajoi rantaan odottelemaan tuulen keventymistä, jota ei kyllä tullut missään vaiheessa.

Rannassa saimme kuulla, että kilpailuja jatketaan slalomilla. Se ei koskenut minua. Mulle ja reiskakuskeille oli siis tiedossa vapaata aikaa, ellei halunnut osallistua mukaan Formula Funboard luokan toiseen lajiin eli slalomiin. Dani rikasi 5,6 m2 CodeRedin ja laudaksi hän otti 94 litraisen iSonicin. Pari siivua ulos ja takaisin rantaan - poika puuskutti kipeänä, ettei hän pysty ajamaan, päätä alkoi särkeä ja pumppu hakkasi kovaa. Se oli merkki siitä, että hän ei ollut vielä parantunut tiistaina alkaneesta flunssasta. Ei voinut muuta kuin heittää pyyhe kehään ja alkaa purkaa Danin välineitä.

Slalomia porukat ajoivat ylirikatuilla purjeilla (n.6-7,6 m2:lla). Meno oli aika repivän näköistä. Jani Paju kyykytti hyvin jengiä. Vauhdit olivat kyllä sellaisia, että uusia ennätyksiä olisi varmasti rikottu, jos porukka olisi päässyt ajamaan hevosenkenkähiekkadyynin sisäpuolelle. Moni vanha konkari joutui tekemään vesilähtöjä parisenkymmentä minuuttiakin ja luovuttamaan. Eipä tehnyt mieli ollenkaan vesille enää. Rannalla joutui pitämään kiinni välineistä, kun kovimmat puuskat olivat varmaan 15-18 m/s väliltä.

Kuuden ajetun slalomlähdön jälkeen ilmoitettiin, että vuorossa oli kahden tunnin tauko. Se merkitsi meille viimeisten välineiden purkua ja kotiin lähtöä ja muille slalomilla jatkamista parin tunnin kuluttua.

Parin tunnin kuluttua soitin Oksalle auton ratista ja kysyin, miten kisat olivat jatkuneet. Arin iloisesta äänestä arvasin, että kisat olivat ohi ja niinhän ne olivat. Jengi oli mennyt puvut päällä Pääkkösen tuomaan saunaan lämmittelemään ja Paju (?!) oli tuonut korillisen kaljaa janojuomaksi. Kahden tunnin tauon jälkeen kilpailupäällikkö oli tullut kyselemään saunasta kilpailijoiden halukkuuksia jatkaa kisaa. Kilpailijoiden oma jo aika hilpeä "kilpailijakokous" oli päättänyt, että eiköhän lähdöt olleet ajetut. Minuutti tästä julistettiin kilpailupäivä ajetuksi ;-) .

Sunnuntaipäivän ajot jäivät minulta ajamatta, mutta ei se haitannut, sillä olin saanut perjantaina Timiltä hyvää sparrausapua kevyen tuulen kisaamiseen ja lauantaina kylmän kylvyn kovasta kelistä ja pari hyvää muistutusta kovan tuulen ajamiseen ennen MM-kilpailuja. Samanlaista keliä en ihan toivo Liepajaan...

Kirjoitin tätä raporttia laivassa matkalla Tallinnaan. En saanut lisättyä yhtään kuvaa blogiini, joten teen sen myöhemmin. Dani ei ole vielä kunnossa, joten saas nähdä, miten käy hänen osallistumisen kanssa MM-kilpailuihin. Huomenna on ilmoittautumiset ja rekisteröinti. Kohta alkaa ajomatka Tallinna - Liepaja.

Palataan asiaan Latviassa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti