perjantai 4. syyskuuta 2015

Raceboard SM raportti...kaksi viikkoa myöhässä:

Raceboard SM 2015 - Hamina

Reiska SM-kilpailut ajettiin perinteisesti Haminan Vilniemessä. Heikki Ruuhimäen avuksi tänä vuonna saapui ikikilpailija Jorma Kotro, joka vaivojensa vuoksi joutui jättämään omat kilpailut väliin. 15 kilpailijaa taisteli SM-mitaleista 22.-23.8.2015 viikonloppuna. Muutamat kilpailijat jättivät tulematta heikkojen tuuliennusteiden takia, joka oli sääli. Laskin, että noin 8 vakituista kilpailijaa jätti saapumatta paikalle. Sääennusteet näyttivät koko viikonlopuksi heikkoa tuulta, mutta onneksi lämmin ilma sai aikaan merituulta ja aivan päinvastaisesta suunnasta kuin mitä ennusteet olivat. Molempina päivinä merituuli nousi klo 13 jälkeen. 

Lauantaina ajettiin kolme lähtöä 4-6 m/s tuulessa. Kryssit ajettiin kanttiplaanissa ja alaspäin välillä takalenkeissä, mutta pääasiassa masto edessä ja pumpaten. Minulla ja Danilla oli harvinaisen tasaista ja tiukkaa jokaikisessä lähdössä. Ajoimme koko ajan ihan samoissa, käännökset teimme samaan aikaan ja olimme ylä- ja alapoijuilla samaan aikaan. Dani voitti kaksi ensimmäistä lähtöä vajaalla puolella minuutilla (lähtöjen kestot Danilla noin 24-26 minuuttia). Viimeisessä lähdössä hän voitti minut Ruuhiksen kertoman mukaan noin 25 cm:llä. Nämä kolme lähtöä oli harvinaislaatuisia siinä suhteessa, ettei kumpikaan kertaakaan peittänyt toinen toistaan. Poijuille tulimme ihan perätysten, mutta ilman peittoa. 

Benjamin taisteli itselleen 3 kolmossijaa ennen Männistön Kalea, joka oli jokaisessa lähdössä 4. ja kuten myös Radovan Kubin oli 5. . Reijosen Hessu ja Finerin Jouni olivat seuraava kilpakaksikko, jotka jakoivat kutos- ja seiskasijat. Seuraavissa sijoissa olikin sitten hajontaa. 53-kiloinen Benjamin yllätti mielestäni kolmoissijoillaan, sillä ei oltu hänen mukavuusalueella enää. Jostain syystä Kalen vauhti ei riittänyt Benin voittamiseen ja tarkoitan sitä oikeasti, sillä keväällä Rhodoksella treenatessamme Kale meni kovaa, kovempaa kuin Beni. Ehkä kauden aikana on tullut Benille kehitystä. Kausihan on ollut kilpailuissa kovatuulinen. Tämä oli ensimmäinen kilpailu koko kauden aikana, missä Beni ajoi ainoastaan 9,5 purjeella. Kaikissa muissa kilpailuissa hän on ajanut pääasiassa 8,5:llä ja se onkin ollut hyvää harjoitusta kansainvälisiä kilpailuja ajatellen. Nuorten luokassa ajetaankin max 8,5 purjeella.

Olin tyytyväinen omaan lautavauhtiin, mutta vielä enemmän rakkaan poikani Danielin tsemppiin ja uuden vireen löytämiseen. Hän ei päässyt helpolla; en antanut tuumaakaan periksi. Pulssi hakkasi myötätuuliosuuksilla miljoonaa. Vaikka joissain vaiheissa olisi päässyt trabaan roikkumaan, oli pakko jatkaa pumppaamista alhaisemman ajosuunnan löytämiseksi. Odotti vain alamerkille pääsemistä ja sen jälkeen kryssillä pääsi lepäämään trabassa ja lauta kantilleen. Danilla oli tätä ennen parissa edellisessä kilpailussa pientä "kisaväsymystä" / keskittymispuutetta havaittavissa. Nyt siitä ei ollut tietoakaan. 

Sunnuntaina odoteltiin taas merituulta, joka tulikin heikompana kuin lauantaina. Beni ottikin heti lähdöstä ohjat käsiin. 2-3 m/s tuulessa poika sai laudan korkeaan kanttiasentoon ja kaiken lisäksi ekalla kryssillä otti minut hallintaansa. Jouduin ajamaan Benin peitossa ja pakeissa. Olen opettanut Benille, että kun pääset johtotilaan, pyri hallitsemaan tilannetta ja niin hän tekikin. Aina, kun tein käännöksen, teki Benikin ja sain taas lisää peittoa ja kurssini laski. Dani veti oikeaa laitaa ylös ja Reijosen Hessu radan keskikohtaa ylös vapaissa tuulissa. Beni oli ensimmäisellä yläpoijulla johdossa, Hessu toinen, Dani kolmas ja minä 4. . Alaspäin pumppasin kuin hullu ja tiesin saavuttavani Hessua, sillä Phantomit menee alas paremmin kuin Fanatic Catit. Alamerkille tilanne oli: Beni johti, Dani toinen, Hessu kolmas ja minä 4. . Olin kuitenkin saavuttanut Hessua. Nyt vaan piti pitää välimatka Hessuun vähintään samana tai kuroa sitä kiinni. Hessu yrittikin kryssillä peittää minua, mutta pääsin kuitenkin ajamaan juuri ja juuri hänen peittonsa etupuolella. Olimme ylämerkillä peräjälkeen ja tässä vaiheessa tiesinkin, että pumppaamalla pääsen heti ohi ja näin kävi. Beni voitti ylivoimaisesti (37 minuuttia / lähtö). Dani oli toinen 3 minuuttia jäljessä ja minä olin 3. 4 ja puoli minuuttia Benistä. Hessu tuli maaliin neljäntenä ja Toivosen Tero 5., Jouni Finer 6. ja Esa Reijonen 7. . Männistön Kalelta hajosi ennen lähtöä Aerolite purjeesta camberi ja latta. Hän lähtikin vaihtamaan ehjiä osia rantaan ja näin myöhästyi lähdöstä.

Tuuli heikkeni niin paljon, ettei yhtään lähtöä ajettu enempää ja mitalit jaettiin neljän lähdön mukaan, joista pystyi jättämään yhden huonoimman lähdön pois. Dani voitti Suomenmestaruuden, minä olin 2. ja Beni pisteen päässä minusta kolmantena. Kalevi Männistö oli 4., Radovan Kubin 5., Heikki Reijonen 6., Jouni Finer 7. ja Tero Toivonen 8.. 

Olimme saavuttaneet perheenä jotain sellaista, mitä ei ole aikaisemmin tapahtunut Suomen purjelautailuhistoriassa, saimme kolmoisvoiton ja vielä SM-kisoissa. Dani ja Beni järjestivät omalla tsempillään iskälle ikimuistoisen 50-vuotislahjan. Kiitos siitä!!!

Perhe Blinnikka ja perhe Kubin.
Kuvat Barbora Kubin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti