perjantai 5. kesäkuuta 2009

RACEBOARD EM - LIEPAJA - LATVIA - 3. RAPORTTI


Blini kisakaluston kera.

Heräsimme aamulla tuulen kohinaan. Hyvän aamupalan jälkeen muutaman minuutin ajomatkan päähän rannalle katsomaan, mikä tilanne merellä on. Dyynien takaa kuului kova aaltojen ääni. Odotimme miltein samanlaista keliä kuin eilen, mutta tuuli olikin selvästi heikentynyt eilisestä. Rikaukset ja merelle. Joku oli käynyt jo vesillä ja totesi, ettei siellä tuule. Aallot kaatuivat useassa kohtaa ja monessa rivissä. Eli odotettavissa oli mielenkiintoinen radalle lähtö aaltoja väistellen.


Danin luokkaan oli tullut lisää osallistujia. Hänen luokassaan oli nyt 15 nuorta. Lähdimme yhtäaikaa vesille. Lauta suojan puoli kantillaan ja köli sisällä niin, ettei evä ota pohjaan kiinni. Aikamoista taiturointia vaati päästä pitkällä laudalla päästä aaltojen toiselle puolelle. Kaaduin jossain vaiheessa aallon kaatuessa päälle. Riki kaatui eestiläisen nuoren Technoluokkalaisen päälle ja hänkin veteen. Ei muuta kuin ylös ja pahoittelut. Tuulta oli sen verran, ettei lautaa saanut kantilleen eikä pystynyt ajamaan kryssilenkeissä, ainoastaan kölinuppikanttausta eli jotain 2-4 m/s. Kaiken lisäksi oli tosi isoa aallokkoa ulkona eilisestä myrskystä jäljellä ja aaltojen välissä aivan erisuuntaista pikku perunapeltoa - nyt tiedän, miltä tuntuu kumiankasta kylpyammeessa, jota heilutetaan monesta eri suunnasta. Varmaan menee vähemmästkin nuppi sekaisin =0 ...

Dani ja Bic Techno ja Severnen 7,5 m2 Overdrive.

Ensimmäinen lähtö. Yhtäaikaa starttaa näköjään RS:X ja Raceboard ja rata ajetaan outloopilla eli kryssi (1.poiju), styyran slööri/lenssi (2.poiju), paapuurin slööri/lenssi (3.poiju) ja lyhyt kryssi takaisin 2.poijulle ja 3.poiju ja lyhyt slööri maaliin. Suunnittelin lähtemistä veneen päästä. Odottelin ja odottelin ajan kulumista ja ehkä liiankin pitkään, koska tajusin edessäni olevien RS:X junnujen tukkivan tien veneelle. Paukku ja radalle. Jouduin omaa hölmöyttäni muutaman pakkituuliin. Nostin kuitenkin korkeammalle kuin pakkituulieni aiheuttajat. Ehkä olisi pitänyt kääntyä heti, kun jouduin pakkeihin, sillä yläpoijulla olin jotain 7-8 sijalla. Alaspäin ajettaessa ajoin monen ohi ylä- ja alakautta. Tämä on just sitä, missä olen hyvä - kovaa pumppausta ja "alamäkiajamista". Maalissa olin 4. Slovaki ammattilainen Patrick Pollack voitti odotetusti.

Dani oli ensimmäistä kertaa kisaamassa Technollaan. Emme osanneet odottaa mitään. Muilla oli 7,8 m2 Technon oma purje ja Danilla Severnen Overdrive 7,5 m2, jonka olimme ottaneet Raceboardin 7,5 luokkaa ajatellen, jota sitten ei ollutkaan ja niinkuin kerroin Baltic Sea Cupin osakilpailu täällä Techno luokkineen oli meille yllätys. Hän ajoikin ihan hyvin --> 8.sija alle 17 vuotiaiden luokassa, jossa hän on nuorimpia. Dani on vielä 14 vuotias, eikä häntä hyväksytty enää alle 15 vuotiaiden luokkaan, koska hän täyttää tänä vuonna 15.

Toinen lähtö Back to Back. Nyt päätin lähteä vapaisiin tuuliin ja jättää muut taistelemaan veneen pään paikasta. Hyvinhän se meni - aivan kuin olin suunnitellut. Mutta yleinen takaisin kutsu. Uusi startti ja sekin meni hyvin. Tuuli oli kuitenkin inhottavan heikkoa. Kölipääkanttauksella ja paapuurilla välillä lenkeissä hetkittäin. Tosi epäbalanssista ajamista sekavan aallokon takia. Huomasin, että kryssilläkin pystyi ottamaan myötäaaltoa isojen aaltojen välissä pysyäkseni hyvässä vauhdissa. Jälleen kerran lenssiosuuksilla porukoiden ohi ja maalissa 2. Patrick Pollackin jälkeen. Daniel oli oman ryhmänsä 8. jälleen kerran.

Rannassa vaihdoimme Danin kanssa tuntemuksia. He joutuivat ajamaan inloopin eli kryssi ja pitkä lenssi ja sama pitkä kryssi ja 2. poiju ja 3. poiju ja maaliin. Heillä oli pidempi rata kuin meillä. Meillä radan kiertäminen kesti 25 minuuttia ja heillä 35 minuuttia. Daniel kertoi, että tuntui siltä, että jokin jarruttaisi ajamista erityisesti krysseillä, mutta huomasikin kaikkien muidenkin ajavan samaa vauhtia. Se on lauta, joka jarruttaa. Hänellä on vertailukohtana oma formula. "Aikamoista jynnäämistä Technolla ajaminen formulan jälkeen", sanoin Dani.

Safkatauko ja takaisin merelle. Jälleen kerran nurin samassa aallokko kohtaa. Aalto kaatui taas päälle vaikka kuinka yritin ajaa suoraan kohti kaatuvaa aaltoa. Tuuli oli koventunut. Puomi ylemmäs ja trapetsinarut taaemmaksi. Startti meni ihan hyvin ja pääsin vapaisiin tuuliin. Nyt pystyikin ajamaan lenkeissä, mutta alaspäin tullessa joutui ajamaan köli sisällä ja trackeri aivan edessä - ei olisi vielä riittänyt takalenkeissä ajamiseen. Muutama suomalaisreiskakuski olisi mennyt takalenkeissä, mutta he eivät olleet mukana...(huom.Hessu!!!). Maalissa kolmas. Nyt alkoi kisakumppanit tulee tutuiksi. Tiesin kuka on hyvä milläkin osuudella ja kenellä oli mitäkin heikkouksia. Niitä siis hyväksi käyttämään!!!
Dani veti tasaista 8 sarjaa...taas 8.sija. Heidän luokassa on viiden kärki ja sitten tulee seuraavat 5, johon Dani kuuluu ja muut tulevat perässä.

4.lähtö, joka onnistui kaikista parhaiten. Koko ajan vapaissa tuulissa kryssillä. Yläpoijulla 3.. Ajoin latvialaisnuorukaisen ohi lenssillä, mutta hän kuittasi viimeisen kryssin yläpoijun jälkeen, kun en meinannut saada köliä kääntymään ja hän pääsi sisäkautta lenssillä ohi ja kääntyi viimeiselle slööri- lenssiosuudelle ennen minua, ajauduin siis ulkokaarteeseen ja hän kuittasi sisäkautta ohi. Hyvin tehty. Olin maalissa 3.. Vähän harmitti.

Ekan päivän jälkeen 3.. Ei paha! Technot eivät enää ajaneetkaan 4:tä lähtöä. Dani 8. sijalla. Tästä on hyvä jatkaa. Huomiseksi on ennustettu tuulen heikentymistä ja kääntymistä rannasta päin katsottaessa oikealle eli luoteeseen. Sunnuntaina pitäisi olla maatuulta...joten voi olla vaikkapa niinkin, että huomenna on viimeiset lähdöt.

Poika ja isä tyytyväisiä ensimmäiseen kilpailupäivään.

5 kommenttia:

 1. Moro Blini ja Dani, tosi kiva lukea teidän raportteja ja kuulla että kisat sujuvat hienosti.Tsemppiä jäljellä oleviin lähtöihin ja Danille että pääset taas formulan kyytiin sitten kotona.
  Terveisin Anders

  VastaaPoista
 2. ..ja hyviä tuulia Sierawuoreen!

  VastaaPoista
 3. Menestystä kisoihin! Hirmuset rintalihakset ootte treenanneet Forever-klubilla!

  VastaaPoista