lauantai 6. kesäkuuta 2009

RACEBOARD EM - LIEPAJA - LATVIA - 4. RAPORTTI


Rankka päivä takana... Kaiken kaikkiaan 4 lähtöä takana, joista 1 plaanattavissa olosuhteissa ja 3 ei-plaanattavissa.

Olen sen verran väsynyt, että yritän kirjoittaa lyhyesti päivän tapahtumat:

Päivän ensimmäisessä lähdössä tuulta 5-8 m/s. Onnistunut paapuurilähtö ja vapaisiin tuuliin. Yläpoijulla toinen heti Patrick Pollackin jälkeen. Lenssiosuudella pääsin ajamaan hetkittäin takalenkeissä ja sain eroa seuraaviin kisaajiin. Maalissa toinen.

Toiseen lähtöön tuuli heikkeni reilusti. Tarkistin moneen kertaan, että paapuuripoijulta kannattaa lähteä, mutta kuinkas kävikään...lähdön hetkellä tuuli kääntyikin niin, että se olikin se huonoin pää lähteä. Yläpoijulla jotain kymmenes, mutta lensseillä sain korjattua asetelmiani ja maalissa 5.

Safkatauko. Vaihdoin Kalen mustan 60 cm lyhennetyn formulaevän lautaan. Tarkoitus oli saada krysseillä parempi nousukulma.

Kolmas lähtö. Päin percettä! Taistelin pahimmillani kympin huonommalla puolella latvialaisten ja liettualaisten karvanaamojen kanssa, joita en ollut nähnytkään aikaisemmissa lähdöissä... Kryssillä ei ollut vauhtia ollenkaan ja lenssillä en päässyt yhtään kovempaa kuin kukaan muukaan. Maalissa 9.

Odottelin jo, ettei enää olisi yhtään lähtöä, mutta olipas, vaikka tuuli oli heikentynyt entisestään (1-4 m/s). Löysäsin vesillä alaliikkiä 2 cm. Purjeeseen tuli heti enemmän vetoa.

4.lähtö. Samat karvanaamat taas pyöri ympärillä... maalissa 9. Tosi huonosti.

Mitä opin kevyen tuulen lähdöistä? Että kulkee ensinnäkin aivan surkeesti. Mutta mistä se johtuu? 1. Isoa paksua evää ei kannata käyttää. Se hidastaa vaikka sillä pitäisi saada krysseillä korkeutta, mutta vauhti on surkea! 2. Alaliikki pitäisi olla löysällä kevyillä tuulilla. 3. ....puomi ehkä alempana... 4. Painoa vähemmän (?!) -en tiedä paljon painan nyt...voi olla ihan ok... 5. Juomarepun paino (noin 2 kg) pitäisi poistaa eli juomareppu rantaan. 6. En saanut minkäännäköistä balanssia lautaan, ei hyvää ajoasentoa!

Olen kaikesta huolimatta vielä 3. tuloksissa. Onneksi neljäntenä olevalla latvialaisella on myös ongelmia kevyillä tuulilla. Lähdöt kestivät 45-55 minuuttia/kpl.

Kisa on ollut slovakilaisen ammattilaisen Patrick Pollackin ylivoimaa. Hän on voittanut kaikki lähdöt leikiten vanhalla Mistral PanAmilla ja aerolite sailsin purjeella. Purje ei ole kaunis, mutta tuntuu toimivan.


Hän käyttää laudassaan Exotecin 52 cm X-Warpin puikkomaista ohutprofilista evää.


Tämän päivän ensimmäisessä lähdössä ihmettelin, miksi Pollack seisoo maalilinjalla tuijottaen taaksepäin. Aivan kuin hän ei olisi ylittänyt maalilinjaa...ja se piti paikkansa. Hän oli maalissa loppujen lopuksi 5 sekunttia ennen minua. Kysyin häneltä, miksi hän niin teki ja hän vastasi auttavansa vanhaa isäänsä Josef Pollackia, joka oli kisassa viimeisellä sijalla ja hän toivoi isänsä kerkiävän 20 minuutin sisällä ensimmäisenä maaliin tulleesta eli hänestä. Suloista! Jossain kilpailussa hän ei ollut hidastellut maaliin tulon kanssa ja isä oli saanut tuloksiin DNF (Did Not Finish). Kostona isä ei ollut antanut sinä iltana pojalle ruokaa!!! Puhutaan siis noin 30 - 35 vuotiaasta aikuisesta miehestä =). Yhdessä lähdössä Patrick antoi kaikkien mennä ensin lähtölinjalta ja starttasi sitten vasta. Yläpoijulla hän oli toinen ja maalissa ylivoimaisesti 1.. Katsoin, kuinka Pollack ajaa kryssillä. Hän ei edes laita jalkojaan kryssilenkkeihin vaan niiden päälle. Lauta menee kevyelläkin tuulella ihan kantillaan ja kovaa! Painoa Pollackilla on 70-72 kg. Kutsuu itseään Fat Cow:ksi. MM:iin pitäisi kuuluma laihduttaa muutama kilo.

Danin edesottamuksista seuraavaa: Katselin maaliin tultuani Danin menoa radalla. Lensseillä poika ohitteli jengiä kuin pipoa. Pumppukone oli käynnissä koko ajan. Viimeisellä slöörillä maaliin tullessa hän ohitti joka kerta plaanissa jonkun.
Hänen sijoitukset olivat 9. 6. 9. 9.. Ei ollut tyytyväinen omaan ajoonsa. Ainoastaan 6.sijaan hän tyytyi. Oli johtanut lähdössä jonkin aikaa... Hän sai kuitenkin nostettua sijoitustaan yhdellä ollen nyt 7.

Ai niin...tänään paistoi aurinko.Windguru ennustaa huomiseksi maatuulta 7-8 m/s. 48 cm evän otan joka tapauksessa!

2 kommenttia:

  1. Onnittelut sijoituksesta, toivottavasti myös kotimatka sujuu hyvin.

    Oikein huvitti nuo Patrikin isän jutut!!
    Ruokaa pojalle...

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiitos! Hyvinhän se sujui. Ajettiin Tallinnaan parilla pysähdyksellä (noin 7 tuntia) ja muutama tunti satamassa unta auton takabaksissa ennen laivaan nousua.

    VastaaPoista