torstai 17. syyskuuta 2015

Raceboard EM-kilpailut - Puerto Sherry - Cadiz - Espanja2. kilpailupäivä

Aamulla pilvistä ja tuulista. Kipparikokouksessa kerrottiin kovan tuulen ja hankalien olosuhteiden tulevan myöhemmin päivällä, joten lähtöproseduurit alkavat rullaamaan heti klo 11 ja kolme lähtöä ajetaan back to back.

...ja niin tehtiin. Klo 14 oltiin takaisin rannassa kolme lähtöä ajettuna ja kovempi keli alkoi tämän jälkeen. Mutta mitä tapahtui klo 11 ja 14 välillä?

Juuri ennen starttien alkua taivas repesi auringon paisteeseen ja tuuli puhalsi noin 8 m/s voimakkuudella. Aallot olivat jo hyvän kokoisia Raceboard laudalle. Miehet ajoivat taas outerlooppia ja naiset innerlooppia. Miehissä 5-6 hengen kilpailijaporukka erottui muista kilpailijoista joka lähdössä: Kilpailua johtava Nicolas Huguet, Toni Colomar Torres (molemmat purjelautailun ja purjehduksen ammattivalmentajia), Alex Buchau (Formenteran saarelta), Patrik Pollak (moninkertainen maailmanmestari ja entinen purjelautavalmentaja), Borja Carracedo Serra (20-vuotias Cadizin kasvatti) ja minä. Karkasimme muilta aika nopeasti. Seuraavassa ryppäässä olikin sitten enemmän porukkaa ja tiukkoja taisteluja. Nicolas voitti kaksi ensimmäistä lähtöä ja kaikista kovatuulisimman viimeisen lähdön voitti Alex Buchau kevyen tuulen Aerolite purjeella (se sama purje, mikä Kalellakin on). Itselleni tuli sijoitukset 5. 4. (tulin maaliin viidentenä, mutta Alex oli ottanut varaslähdön) ja 6. . 

Sain hyviä paaranpään startteja styyralla. Pitkä halssi vasempaan laitaan ja suoraan yläpoijulle. Kovalla tuulella virtauksien merkitys heikkeni. Yläpoijulta ajoimme sivumyötäisen kakkospoijulle, jonka jälkeen tykitimme isoissa aalloissa alaportille. Tämän jälkeen takaisin kakkospoijulle ja alas portille ja sivuvastainen maaliin. Lähtö- ja maalivene oli sama vene. 

Naisten rata taas oli vastatuuli ylämerkille, lenssi lähtölinjan toinen pää kiertäen, kryssimerkki, miesten kakkospoiju ja alas portille ja vasemmalle sivuvastaista maaliin. Radan kiertämiseen meni joka kerta noin 24 minuuttia, joka oli puolet vähemmän kuin eilen heikossa tuulessa. 

Tuuli koveni lähtö lähdöltä viimeisessä lähdössä sen ollessa noin 11 m/s. Toisessa lähdössä tapahtui sellaista mitä ei ole tapahtunut pitkään aikaan. Lenssillä yritin ajaa mahdollisimman alas takaliikki täysin löysänä, säädettävät trabanarut pidennettyinä. Vastaan tuli kryssillä kilpailijoita, joita joutui varomaan. Yritin päästä alapuolelta ohi. Sitten tulikin epäsuhtainen myötäaalto, jonka sisään syvälle meni laudan keula...täydessä vauhdissa. Lauta pysähtyi ja minä jatkoin matkaa. Laudalle päästyä masto trackerissä nopeasti puoleen väliin ja purje ylös. Sydän hakkasi ihan hullun lailla. Masto taakse. Missä tulee takana seuraava. Ranskalainen Frank Loop oli yrittämässä sisäkautta ohi. Tein jiipin ja suuntasin viimeistä kertaa alaportille. Pääsin juuri ennen Frankia portille ja suuntasin turvallisesti maaliin. 

Viimeisessä lähdössä kävi aivan samalla lailla. Nyt en vaan jatkanut matkaa laudan keulan suuntaan vaan putosin styyralla laudan vasemmalle puolelle eli laudan ja purjeen väliin ja purje kaatuneena taaksepäin ja itse trapetsissa kiinni. Suoristin kädet, pääsin irti traboista ja yritin rauhoittaa tilannetta. Purje oli vielä ilmassa poissa vedestä ja minä raahauduin laudan mukana body dragginä. Olin vaan väärällä puolella lautaa. Suoristin enemmän käsiä ja sain jalkani väännettyä laudan päälle laudan perän kautta. Tuuli vähitellen nosti minut laudalla, mutta aivan lenssiasentoon. Nopeasti laudan keulaa oikealle, uudestaan täysi plaani päälle ja tilanteen rauhoitus. Nyt en ajanut enää niin alas kuin aikaisemmin vaan loivemmin. Pelasin varman päälle. Jiippi ja kohti porttia. Vedessä ollessani Borja meni ohitseni ja nuorten luokan johtava kilpailu painoi päälle 8,5:lla. Pääsin kuitenkin ennen häntä portille ja maaliin. 

Danin sijoitukset olivat eilisiä lähtöjä huonompia: 9. 11. 11. .
Ei ollut poika tyytyväinen. Olin mennyt Danin ohi tuloksissa eli kuudenneksi ja Dani putosi kahdeksanneksi.

Pelkäsin Benin puolesta, kuinka hänelle käy tuulen noustessa. Benikin on rekisteröinyt vain yhden purjeen: Severnen RB 8,5:n. Mutta yllättäen hän pääsi kaikki lähdöt läpi. Purjeen hallinnassa ei ollut ongelmia, mutta lauta yritti käydä liian isoksi ja alkoi väkisin vääntämään vastatuuleen. Benin sijoitukset olivat 19. 21. 28. . Näillä tuloksilla hän jatkaa kilpailua sijalla 26. ja nuorten luokan kolmantena.  

Aleksandralla olikin hyvä ja tasainen päivä. Hän oli joka lähdössä  toinen Pi Lamadridin jälkeen. Ensimmäisen päivän jälkeen kilpailua johtanut Latvian Ilona ajoi sarjan 5. 6. 5. ja näin putosi neljänneksi. Aleksandra siirtyi johtoon ja Pi Lamadrid toiseksi.

Sitten Aleksandran hyvitysvaatimuksesta...se hylättiin. Tuomari sanoi, että ratakyltti on ollut 4 minuuttia ylhäällä ennenkuin sitä on muutettu. Miettikääpä...miten pitkälle neljässä minuutissa pääsee ja pystyykö neljän minuutin päästä näkemään mitä kirjaimia tauluun on laitettu. Siitä jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä...

Huomenna on taas luvassa heikompaa tuulta...kääk! ...ja virtauksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti