tiistai 6. huhtikuuta 2010

RB purjeista...

...Jouni Hellmanin FIN-1001 kommentti, jota hän ei päässyt jostain syystä lisäämään blogiini pari päivää sitten:

"Noista purjeista, tussari ja starboard, melestäni isoin ero tulee juuri tuosta puomin pituudesta.
Jos pitkä puomi ei vaikuttaisi mitään hallittavuuteen, ajettaisiin vieläkin 80-luvun yli 3m pitkillä puomeilla niitä 6m2:iä purjeita.
Kelin koventuessa tulee puominpäähän momenttia neliöön, kuten purjeeseenkin neliöiden kasvaessa. Itse ajelin ja edelleenkin ajan pikalukko trapetsinaruilla, juuri tuosta vetopisteen vaihtelusta johtuen, saa siirrettyä trpetsinarua taaemmasta kiinnityskohdasta nopeasti haluttuun kohtaan. Lyhyempänä joudun pitämään puomia alempana ja ne samat voimat vaikuttavat ylhäältä alaskin päin ja mulla tulee siksi purjeen rajat nopeammin vastaan kuin sulla, vaikka painossamme ei olekaan isohkoa eroa.
Starboardin vauhtiin alastulossa vaikuttaa ne katkenneet latat ja sen mukana litteämpi profiili mielestäni enemmän kuin marginaalinen kokoero tai puomin pituus. Kuten itsekin sanoit, kelin kovetessa hallittavuus on tärkeämpää kuin solmun parin ero. Käytitkö alaliikin trimmejä?
Patrik Pollakin mukaan RS:X purje antaa kovalla tuulella enemmän poweria kuin esim. starboard tai slim. Patjo tarkoitti varmaan isomman twistin mukanaan tuomia etuja, jolloin purjeen voimaa on helpompi käyttää, kuin joka suuntaan riepottavalla purjeella. Jos olen oikein ymmärtänyt, on RS:X myös nopeampi ja nopeus tuo mukanaan niitä suhteellisen tuulen voimia ja huh... nyt mennään taas niin syvälle, että multa loppuu teoriatietokin.
Veikkaanpa, ettei reiskaan löydy sellaista kompromissia, että pärjäisit yhdellä purjeella kaikki kelit, pläkässä kun tarvitaan niin eri asioita kuin myrskyssä. vrt. se sun artsille myymäsi vanha harmaa 10m2 ja esim. code red slalom vastaava koko.

KIITOS JOUNI KOMMENTISTASI! Puhut paljon, mutta asiaa! Alaliikin trimmit tulee tämän matkan jälkeen minunkin purjeeseen. Remi sanoi, että ne ovat ehdottomat, jos haluaa pärjätä maailmalla.

Nyt vesille slalom laudalla ja ehkä 7,5 m2:lla. Testit Remin kanssa siirtyi huomiseksi...Remi on Bangkokissa palaverissa. Huomenna on mun viimeinen päivä täällä, sillä torstai aamuyöstä lähdemme Balille 9:ksi päivää. Uusi paikka uudet kokemukset odottaa. Balin jälkeen takaisin kotiin viikkoa aikaisemmin aiottua aikaa matkalippuongelmien (=muuttuneet lennot) takia. Teen jossain vaiheessa yhteenvedon ns.tämän matkan testihommista...paljon ajatuksia päässä sekä positiivisia että ikävä kyllä myös negatiivisiakin...jälleen kerran on otettava huomioon, että olen tosi itsekriittinen kilpailija...joka painaa täysiä, silloin kun sen aika on! Se periaate pätee myös miltein kaikkeen muuhunkin toimintaan, mihin ryhdyn!

Nyt vesille ja blogini lukijoille kysely: Jos ette saa kommenttejanne läpi niinkuin Jouni, niin ilmoittakaa minulle vaikka sähköpostiini: juha.blinnikka@elisanet.fi . Sähköposti on minun ja Danin surffiasioihin liittyvä sähköpostiosoite eli meidän molempien käytössä. Normaalisti kommentit tulevat ensin minun tarkistettavaksi ja sitten vasta hyväksyntäni jälkeen kaikkien silmien alle luettavaksi. Tämä on varmuustoimi, ettei kaiken maailman viagra lähetykset pääse läpi! Vanhassa blogissani niitä yritti tulla miltein joka päivä...

Danin treenit jatkuivat eilen salitreenillä Variston Foreverillä. Toistoja alkaa tulemaan ihan kiitettävästi ennen Märskyn lihaskuntotestejä...(tms.testeihin).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti