tiistai 12. elokuuta 2014

Sieravuori Grand SlamEnsin virallinen kisaraportti:

Raportti Sieravuoren Grand Slam kisoista:

Viikonloppuna kilpailtiin Euran Pyhäjärvellä ja tarkemmin sanottuna Sieravuoren lomakeskuksen edustalla Formula, Raceboard ja Slalom luokkien rankingpisteistä. Aurinkoinen helle sää ja harvinaisen lämmin järvivesi mahdollistivat kilpailemisen vähissä varusteissa, sillä monet kilpailivat pelkissä shortseissa tai lyhyessä märkäpuvussa. Sieravuoren lomakeskus tarjoili kaiken lisäksi purjelautailijoille myös muuta mukavaa, sillä perjantai iltana esiintyi Tähkä bändeineen ja lauantaina Viikate.

Pyhäjärven shiftaileva maatuuli laittoi kilpailijat koetukselle. Järvialueella pyörinyt ukonilma aiheutti harmaita hiuksia sekä kilpailijoille että järjestäjille. Lauantaina saatiin ajettua vain yksi Raceboard luokan lähtö kevyessä tuulirajoja molemmin puolin hipovassa tuulessa. Yyteri Grand Slamissä kaksi viikkoa aikaisemmin Raceboard luokassa pronssille tullut 15-vuotias Benjamin Blinnikka yllätti muut kilpailijat voittamalla lähdön yllättävän helposti. 50-kiloinen Benjamin sai laudan jo 1-3 m/s tuulessa kanttiplaaniin, kun muut joutuivat väkisin vääntämään tai pumppaamaan radan läpi. Benjamin oli ennen kilpailua asettanut kilpailulle yhden tavoitteen: Kalevi Männistön FIN-50 voittamisen, jolle hän hävisi Yyterin kisassa ja joka on ollut pidemmän aikaa Raceboard luokan Suomen kärkikolmikossa.

Sunnuntaina tuuli oli enemmän shiftailevampaa kuin edellisenä päivänä ja iltapäivällä maatuuli nousi parhaimmillaan 6-7 m/s, mutta puuskien välissä oli 1-3 m/s tuulta. Raceboard luokassa ajettiin kaksi kertaa kaksi lähtöä back-to-back. Tuulen suunta vaihteli lähtöjen aikana niinkin paljon, että vastatuuliosuus muuttui sivuvastaiseksi, myötätuuliosuus sivumyötäiseksi ja sivutuuli vastaiseksi. Päivän kaksi viimeistä lähtöä ajettiin pääasiassa plaanattavissa olosuhteissa. Juha Blinnikka FIN-6 voitti kaikki neljä lähtöä, Benjamin Blinnikka FIN-5 (veljensä Danielin purjeella ja numerolla) oli kolmessa lähdössä toinen ja Kalevi Männistö kerran toinen ja 3 kertaa kolmas. Näin ollen Benjaminin aluksi mahdottomalta tuntunut tavoite toteutui selkeästi hänen tullessa lopputuloksissa toiseksi isänsä Juhan jälkeen. Kalevi Männistö oli kolmas. Juha ja Benjamin Blinnikka edustavat Rautio Sports - Rip Curl tiimiä.
Formula luokassa yritettiin lähtöä kahteen eri otteeseen, mutta tuloksetta. Molemmat lähtöyritykset jouduttiin ampumaan poikki yhden kierroksen jälkeen. Tuuli ei riittänyt koko kilpailualueelle, joten hyvien puuskien ja plaanien jälkeen välillä seisoskeltiin pitkiäkin aikoja paikallaan. Molemmissa lähtöyrityksissä ensimmäisen kierroksen alapoijulla nähtiin ensimmäisenä Rautio Sports Tiimin Jon Törnvall.

Tämä oli tämän kauden viimeinen Grand Slam osakilpailu ja nyt Raceboard ja Formula/Slalom luokat jatkavat vielä ranking pisteiden saalistusta omissa SM-kilpailuissaan. Muita avoimia kilpailuja kaikille luokille on vielä mm. Hanko MM-Open, Lauttasaaren Ympäripurjehdus ja Pentalan Lenkki. Raceboard luokan kauden kohokohta on syyskuun lopulla Espanjan Blanesissa pidettävät maailmanmestaruuskilpailut.

Sitten epävirallinen osio:

Nyt on pakko todeta ensinnäkin, että minulla on paras Raceboard lauta mitä minulla on ikinä ollut. Phantom 377 L kulkee kelissä kuin kelissä. Hallittavuus ja vauhti paranee kelin noustessa. Aikaisemmin valittelin laudan tasapainottomuutta kevyessä tuulessa, mutta ajan myötä sekin poistui, kun lauta tuli enemmän tutuksi. Nyt sitä en huomaa ollenkaan. Ajoin viikko sitten vanhalla Phantom 380 laudalla. Lautaa oli hankalampi saada kantilleen ja pysymään siinä kuin 377 L:ää.

Sieravuoren kisassa lauta pääsi oikeuksiinsa. Voimakkuudeltaan vaihtelevat, shiftailevat tuulet eivät olleet helpoimmasta päästä, muttei myöskään kauheen vaikeita. Kalen kanssa huomattiin, ettei jokaiseen tuulen kääntymään kannattanut heti reagoida. Tuli tuulen kääntymä alaspäin, venda, uudessa suunnassa uudestaan kääntymä alaspäin, venda...päätin sittenkin katsoa hetken oliko kääntymä pysyvä vai hetken shifti ja se kannatti. Näin huomasi myös Kale. Plaanattavissa olosuhteissa alaspäin ajoa harjoittelin kokonaisen lenssin pumpaten tracki taka-asennossa ja seisten takalenkeissä. Olisin pystynyt ajamaan trabanaruissa, mutta laskukulma ei olisi ollut niin hyvä kuin ilman trabanaruja ajoa.

Beni oli ymmällä kanssa kääntymistä, mutta hän vetikin kevyellä elopainollaan kovaa ja muita ylemmäksi. Hän uskaltaa olla oikeassa paikassa lähtölinjalla, kunhan vielä se viimeinen rohkea ajoitus saataisiin kuntoon. Hän luottaa siihen, että vaikka hän ei saisi priimastarttia, hän nousee muiden ohi vauhdilla keveytensä avulla. Minut yllätti se, että Beni pystyi pitämään viimeisissä kahdessa plaanattavissa lähdöissä Teron takana. Tero on hyvä silloin, kun tuulee.

Tiedän Benin heikkoudet ja niitä tullaan harjoittelulla vähentämään ja poistamaan! Kaikki ajallaan... Mutta minulle tuli todella suurena yllätyksenä se, että Beni meni kokeneen Kalen ohi lopputuloksissa! Viidessä lähdössä Beni oli Kalea 4ssä parempi. Nyt Beni on saanut itseluottamusta ja se on hyvä asia! Oksan kysyessä Beniltä, milloin sä jätät iskän pysyvästi taakse, hän vastasi: Ensi vuonna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti